Dearnhemsekaboutertjes.nl

Informatie

Bij de  'Arnhemse Kaboutertjes' werk ik met een schema. Dit schema is aangepast op de kinderen die alleen een middagslaap hebben of helemaal niet meer slapen. De kleintjes worden gevolgd in hun eigen ritme. Het schema ziet er als volgt uit:

 

7.00-9.30u: Kunt u uw kind brengen. We doen de overdracht en er is ruimte voor een kopje koffie of thee voor de ouders. Uw kind kan tot 8.30u ontbijten Tot het fruitmoment mogen de kindjes vrij spelen, puzzelen, boekjes lezen etc.

9.45u:  We eten een stukje fruit, drinken een kopje thee. Er wordt gezellig gebabbeld, gezongen en we lezen voor. Voor het eten hebben we een vast toiletmoment.

10.15u: We gaan naar buiten. Afwisselend gaan we naar één van de parken, de bibliotheek, het verzorgingshuis, de kinderboerderij of gewoon lekker in de tuin fietsen. Voordat we naar buiten gaan, gaan we naar het toilet. Bij heel slecht weer gaan we binnen gymnastieken.

11.15: Meestal gaan we rond deze tijd weer naar binnen voor een knutsel of muziekactiviteit. De zindelijke kinderen gaan naar het toilet.

11.40: We eten een gezonde boterham.  Voor het eten naar het toilet.

12.20: We helpen mee met opruimen en mogen even rustig aan doen.

*** Tussen 12.30u en 13.00u kunnen de kinderen die alleen de ochtend komen opgehaald worden***

13.00: De kinderen die nog slapen gaan naar bed. De andere kinderen mogen lekker uitrusten, er wordt rustig gespeeld of ze kunnen lekker liggen op de grote zitkussens. Voor de slaapjes gaan de kinderen weer naar het toilet.

14.30: De kinderen worden uit bed gehaald. Uiteraard is deze tijd een indicatie. In overleg kan uw kindje gewoon korter of langer slapen. Alle kindjes gaan naar het toilet.

14.45: De kinderen kleden zichzelf aan wanneer ze dit kunnen. Of zij worden gestimuleerd om dit te leren. Hierna eten we aan tafel een stukje fruit en drinken we thee of biologische diksap. Iedereen wordt rustig wakker en we praten met elkaar en zingen wat liedjes.

15.15u: De kinderen mogen kiezen wat ze willen: vrij spelen, knutselen, met ons lezen of naar buiten. Bij mooi weer kunnen alle activiteiten in de tuin plaats vinden. De box wordt op een fijn en schaduwrijk plekje gezet! Het potje staat vaak buiten, wanneer de kindjes het toilet niet redden.

16.15u: Iedereen gaat weer naar de w.c., we wassen uiteraard de handjes en gaan aan tafel voor het diner. Op aanvraag kunnen de kinderen warm eten en anders krijgen zij  een soepstengel, bekertje yoghurt, tomaatje, avacado met wat drinken. Het eten wordt rond 16.30u opgediend.

17.00u: (indicatie) Hierna doen we een rustige activiteit aan tafel. We hebben genoeg spelletjes: huisje-boompje-beestje is favoriet! Of we snoozelen met de baby's. Een rustig muziekje aan en samen bellen blazen of liedjes zingen en knuffelen.

***Tussen 16.00u en 18.30u worden de kinderen opgehaald.****

 

Door  mijn jarenlange ervaring heb ik gezien dat deze structuur voor de meeste kinderen het rustigste en het veiligst is. De baby's worden gevolgd in hun ritme en krijgen uitdagend en fijn speelmateriaal. Zij krijgen eten wanneer dit in hun ritme past Regelmatig worden zij gecontroleerd voor een schone luier. Het zindelijk worden van de oudere kinderen gaat in overleg met de ouders. Er zijn vaste momenten om te oefenen.